Igår prövade vi något som jag länge velat testa: att låta ett gäng dela in sig själva i team! Ni som läst mina inlägg senaste dryga året vet att mina jobbarkompisar är både erfarna och modiga och det visade sig tydligt i denna övning. På 35 minuter (!) hade 21 personer delat in sig själva i tre team! Idag satt vi några stycken ledare och tittade igenom fördelningen och kunde bara konstatera att de gjort ett utmärkt jobb! 😀

 
Vi delade upp det i tre steg:
1. Working style. Här använde vi en modell från boken ”XXL Agile&Lean Coaching”: A-B-C-D. Den har samma grundtanke som t ex DISC, färgerna i Omgiven av idioter, med flera. Alla fick titta på fyrfältaren och sedan ställa sig i det hörn där de kände sig mest hemma (Obs! Viktigt att alla väljer ETT hörn, även om de så klart känner igen sig i flera/alla). Sedan skrev de sin bokstav på en rosa lapp och satte på A4-pappret de fått (och skrivit sitt namn på).
 
2. General skills. Vi lade upp en lista med exempel på kompetenser vi avsåg här. Det var sådant som behövs oavsett team och oavsett teknisk domän, såsom metodik, dokumentation, test, process osv. Alla skrev sina kompetenser på en grön lapp och satte på sin A4.
 
3. Domain specific skills. Här lade vi också upp en lista med exempel på kompetenser som kan skilja beroende på vilken del av systemet en ska fokusera på, såsom nätverk, virtualisering, Windows, Linux/Unix, mm. Alla skrev dessa kompetenser på en gul lapp och satte på sin A4.
 
Sedan var det dags att skapa team! För att få leveransfokus ville vi att varje team skulle ha huvudansvar för ett eller flera delsystem och nu visade vi upp hur vi tänkt den profileringen.
Alla fick då gå till det team de tyckte att de rent tekniskt hörde mest hemma i och sedan se över 1) diversiteten i det egna teamet och 2) helheten.
 
Och, som jag skrev inledningsvis: 35 minuter efter att vi samlats hade vi ett resultat – ett resultat som vi inte hade kunnat uppnå om vi satt oss i ett rum och försökt pussla ihop det, det kan jag lova er! Nu väntar jag med stor spänning på att nästa sprint ska dra igång på tisdag – då sjösätter vi våra nya team 🙂
Glad påsk!
#agilegiraffes